Het ondersteuningsaanbod van verschillende organisaties voor jouw MR-werk

Verschillende organisaties bieden ondersteuning gericht op jouw MR-werk aan. In dit artikel zetten we de verschillende soorten ondersteuning van een aantal organisaties voor je op een rijtje. Het aanbod hebben we uitgesplitst naar trainingen/cursussen die je kunt volgen, openbare kennisbanken die je kunt raadplegen, nieuwsbrieven waarop je je kunt abonneren en handige apps.

Trainingen/Cursussen

Een aantal organisaties bieden trainingen aan in het kader van de medezeggenschap. Hieronder staan een aantal aanbieders van trainingen, inclusief een link naar hun trainingsaanbod, op een rij:

Medezeggenschapstrainingen – AOb

De AOb biedt enkele cursussen aan op het gebied van medezeggenschap, variërend van basiscursussen voor beginnende leden tot verdiepingscursussen voor MR-leden die al een tijdje op weg zijn. Bekijk hier meer informatie over alle cursussen van de AOb en de individuele inschrijfformulieren. Wil je meer weten of heb je een specifieke vraag over een cursus? Dan kun je mailen naar mz@aob.nl

Medezeggenschapscursussen – VOO

De VOO biedt enkele cursussen aan op het gebied van medezeggenschap, variërend van basiscursussen tot specifieke cursussen die gericht zijn op één enkel onderwerp of functie binnen de MR. Bekijk hier meer informatie over alle cursussen van de VOO en bijbehorende inschrijfformulieren. Als je vragen hebt over een cursus of meer informatie wilt, kun je het cursusbureau bellen (036 – 533 15 00) of mailen (scholing@voo.nl)

MR-training voor leerlingen – LAKS

Het LAKS biedt een cursus aan voor leerlingen in de MR. Bekijk hier de cursus van het LAKS.  Als je vragen hebt over de cursus of eerst meer informatie wilt, kun je mailen naar mrcursus@laks.nl

MR-cursussen voor vakbondsleden – FvOv

De FvOv biedt enkele cursussen aan vakbondsleden aan die zitting hebben in een (G)MR. Bekijk hier de cursussen van de FvOv. Bij vragen of de wens meer informatie te verkrijgen kun je ook mailen naar info@fvov.nl

CNV Academie

De CNV verzorgt via CNV Academie scholing in de vorm van trainingen voor iedereen die bij de medezeggenschap betrokken is. Bekijk hier het trainingsaanbod van de CNV. Bij vragen is de CNV Academie te bereiken via telefoon (030 75 11 747) en via e-mail (aanvraagacademie@cnv.nl)

AVS Academie

De AVS biedt via de AVS Academie opleidingen, leergangen en trainingen aan voor schoolleiders. Bekijk hier het trainingsaanbod van de AVS. De Academie is bij vragen te bereiken via telefoon (030 236 10 10) en via e-mail (academie@avs.nl)

Kennisbanken

In jouw medezeggenschapswerk wil je wellicht putten uit informatie die openbaar op het internet te vinden is. Enkele organisaties houden openbare kennisbanken bij over medezeggenschap. Dit zijn plekken waar jij allerlei specifieke informatie over medezeggenschapsgerelateerde zaken kunt vinden. Of je nu leerling, medewerker, ouder of schoolleider/bestuurder bent: kennisbanken kunnen jou verder helpen. Hier een aantal links naar handige kennisbanken op een rij:

Nieuwsbrieven

Wil je regelmatig op de hoogte blijven van zaken rondom medezeggenschap? Dan kan je je inschrijven voor verschillende nieuwsbrieven die specifiek op de medezeggenschap gericht zijn. Hier een aantal links naar desbetreffende nieuwsbrieven:

Nieuwsbrief AOb

De medezeggenschapsnieuwsbrief van de AOb verschijnt acht tot negen keer per jaar en speelt in op de actualiteit, FAQ’s en achtergrondartikelen uit de praktijk. Zo worden bijvoorbeeld uitspraken van de Geschillencommissie erin opgenomen, gepubliceerde handreikingen of informatie over boeken. De nieuwsbrieven verschijnen op vaste data, maar als er groot nieuws is wordt er een extra nieuwsbriefspecial ingelast.

Nieuwsbrief VOO

De digitale nieuwsbrief medezeggenschap van de VOO verschijnt tien keer per jaar. Alle medezeggenschapsbetrokkenen kunnen zich er gratis op abonneren (de aanmeldlink naar de nieuwsbrief bevindt zich onderaan de website). In de nieuwsbrief wordt ingegaan op actuele ontwikkelingen, wordt een inhoudelijk thema gepresenteerd en wordt er een vraag aan het onderzoekspanel gesteld. Daarnaast is er een vraag- en antwoordrubriek en licht de VOO één van haar cursussen toe. Als er aanleiding voor is, wordt een relevante uitspraak van de Geschillencommissie WMS besproken.

Nieuwsbrief CNV

CNV Academie publiceert iedere zes weken een nieuwsbrief met nieuws en tips op het gebied van medezeggenschap. De nieuwsbrief van CNV is bedoeld voor iedereen die met medezeggenschap in het primair of voortgezet onderwijs te maken heeft. Partners van de CNV Academie ontvangen ook tussentijds actuele informatie.

Nieuwsbrief Onderwijsgeschillen

De digitale nieuwsbrief van Onderwijsgeschillen verschijnt maandelijks. De nieuwsbrief bevat een overzicht van de uitspraken en adviezen die Onderwijsgeschillen de maand daarvoor heeft gepubliceerd. Indien er een uitspraak of advies over een medezeggenschapsgeschil is gedaan of gegeven, wordt deze opgenomen in de nieuwsbrief.

Apps

De technologie staat niet stil en veel mensen zijn continu verbonden met het internet en de wereld om hun heen. Vind jij het fijn om via je telefoon ondersteuningsaanbod te verkrijgen? Dan is deze apps misschien wel iets voor jou.

MR-Gids app

CNV Academie heeft de MR-gids app speciaal ontwikkeld voor MR-leden. De app bevat informatie over beleidsplannen en over welk schoolbeleid je als MR-lid iets te zeggen hebt. Zo zie je in één oogopslag of je instemmings- of adviesrecht hebt, en ook op basis van welk wetsartikel. De app is praktisch vormgegeven, waardoor je steeds binnen maximaal een paar klikken bij de benodigde informatie belandt. Je kunt de app downloaden via de app-store van jouw apparaat.