Welke eigenschappen helpen jou als MR-lid?

Iedereen kan aan de slag in de medezeggenschap. Een cursus kan je immers de beginselen van het vak bijbrengen. Wat minstens zo belangrijk is, is de houding waarmee je dit werk doet. Hieronder hebben we een aantal kenmerken op een rij gezet die bijdragen aan jouw succes in de medezeggenschap.

Betrokken

In de MR laat je zien dat je betrokken bent bij de school. Je wil meedenken over het beleid en verdiept je in de verschillende onderwerpen door stukken te lezen. Het volgen van een beginnerscursus kan je een vliegende start geven. Je vindt het leuk om contact te zoeken met de achterban en bent voor hen aanspreekbaar. Dat is echt nodig om ze goed te kunnen vertegenwoordigen.

Objectief

In de medezeggenschap staat het schoolbelang altijd voorop. Dat is een leerproces, want je kunt de neiging hebben om veel belang te hechten aan wat je zelf meemaakt als ouder, docent of leerling. Houd als medezeggenschapper steeds voor ogen wat het beleid betekent voor de leerlingen op school en de medewerkers op de werkvloer. Dan heeft medezeggenschap een meerwaarde voor iedereen.

Kritisch

Binnen de medezeggenschap worden soms lastige onderwerpen besproken. Durf kritische vragen te stellen. Als een beleidsstuk of een presentatie van een bestuurder niet helder is, vraag om een toelichting. Is deze niet duidelijk genoeg, vraag dan door. Bekijk de zaak ook eens van de kant van de bestuurder. Het mag af en toe best botsen, maar blijf wel met elkaar in gesprek.