MR-starterskit

Voor een vliegende start in de MR! In deze toolkit vind je inspirerende video’s, handige artikelen, praktische tips en nog veel meer!

Toolkit voor nieuwe MR-leden

Om nieuwe MR- leden op weg te helpen, heeft Sterk Medezeggenschap een starterskit ontwikkeld met handige artikelen en praktische tips. Hier vind je alle informatie die je nodig hebt voor een vliegende start van jouw medezeggenschapswerk!

Ga snel naar:

Als ouder in de MR

Video

Hoe ziet de rol van ouders in de medezeggenschapsraad eruit? Wat zijn belangrijke onderwerpen en welke thema’s passeren nog meer de revue? In deze video vertelt Minakshi Baidjoe, ouder in de MR op basisschool Jan Prins, over het belang van ouders in de MR.

Als leerling in de MR

Video

Hoe ziet de rol van leerlingen in de medezeggenschapsraad eruit? Waar praat je over mee en wat wordt er van je verwacht? In deze video vertelt Ferdy Adriaansen, leerling in de MR van KSE, over het belang van leerlingen in de MR.

Wat is de rol van een MR-lid?

In deze podcast staat de rol van MR-leden centraal. Hoe ziet het toetredingsproces voor nieuwe MR-leden eruit? Welke kennis en vaardigheden zijn belangrijk? En welke verwachtingen zijn er vanuit school, ouders en collega’s? We beantwoorden deze vragen vanuit verschillende perspectieven en delen een aantal dilemma’s uit de praktijk.

Hoe organiseer je medezeggenschap?

Deze podcast staat in het teken van het organiseren van sterk medezeggenschap. Wat vraagt goed samenwerken van alle betrokken partijen? Welke kennis, houding en vaardigheden komen hierbij om de hoek kijken? En wat zijn de grote valkuilen? Twee echte ervaringsdeskundigen gaan hierover met elkaar in gesprek en delen een aantal tips.

Als personeelslid in de MR

Video

Hoe ziet de rol van personeelsleden in de medezeggenschapsraad eruit? Wat zijn belangrijke onderwerpen en welke thema’s komen er nog meer voorbij? In deze video vertelt Jeffrey Sellier, personeelslid in de (G)MR van BOOR, over het belang van personeelsleden in de MR.

Jeffrey Selliers

De schoolleider en medezeggenschap

Video

Hoe ziet de samenwerking tussen schoolleider en medezeggenschap eruit? Wat is de rol van de schoolleider en welke onderwerpen passeren de revue? In deze video vertelt Birgitte Plasmans, schoolleider van sbo Het Mozaïek, over het belang van medezeggenschap.

Advies goede medezeggenschap

Handreiking

Medezeggenschap draagt bij aan het goed functioneren van de school en daarmee ook aan de kwaliteit van het onderwijs. Maar wat is nu sterk medezeggenschap? Het Advies goede medezeggenschap legt de normen, afspraken, gedragingen, achtergronden en juridische basis in heldere taal uit. De handreiking vult de wetten en reglementen aan met adviezen voor de praktische uitvoering van de ‘kleine lettertjes’.

Jaarplanning MR

Infographic

Het hele jaar door zijn er belangrijke activiteiten en documenten die de medezeggenschapsraad moet bespreken of waarop ze instemming of advies moet geven. Denk aan het schoolplan, formatieplan, jaarverslag, jaarplan en de begroting. Maar wanneer speelt nu wat? In deze infographic brengen we overzichtelijk in beeld op welk moment deze onderwerpen aandacht vragen van de MR.

Tips voor nieuwe MR-leden

Aan de slag als nieuw MR-lid

Ben je nieuw als MR-lid? Dat kan best overweldigend zijn. Je hebt tijd nodig om je goed in te werken. In dit artikel helpen we je op weg.

Lees verder
Code Goed Toezicht 1.0

50 tips voor medezeggenschap uit de praktijk

In de medezeggenschapsraad heb je een uitdagend takenpakket. Kun je wel wat hulp gebruiken? Begin met deze tips van MR-leden uit het hele land.

Lees verder

Zo communiceer je met je achterban

Een goede relatie met de achterban is essentieel voor een functionerende MR. Met deze informatie en tips maak je een goede start.

Lees verder

9 tips voor de (G)MR om nieuwe leden te verwelkomen

Voor een vliegende start van MR-leden is een goede ontvangst in de MR belangrijk. In dit artikel geven we 9 tips voor een zachte landing in de MR.

Lees verder

7 tips voor schoolleiders en bestuurders om nieuwe MR-leden te verwelkomen

Schoolleiders en bestuurders spelen als overlegpartner ook een belangrijke rol bij de ontvangst van nieuwe MR-leden. 7 tips om nieuwe leden te verwelkomen.

Lees verder

Waar vind je goede inhoudelijke informatie voor je (G)MR-werk?

Als (G)MR-lid moet je op de hoogte zijn van bepaalde zaken. Anders is meepraten over beleid lastig. Daarom zetten we in deze handreiking tools met inhoudelijke informatie op een rij.

Lees verder