Op deze website vind je handige tips, uitgebreide ondersteuningsartikelen en actuele nieuwsberichten over medezeggenschap in het onderwijs. Omdat het initiatief Sterk Medezeggenschap de opvolger is van het project Versterking Medezeggenschap hebben we veel handreikingen herschreven of samengebracht tot artikelen. Zo krijg jij antwoord op al jouw vragen rond medezeggenschap en ben je weer helemaal up-to-date. Hieronder vind je een overzicht van artikelen die we gemaakt hebben.
Starten als MR-lid
- Handreiking Advies goede medezeggenschap: Deze handreiking vult de wetten en reglementen aan met van adviezen voor de praktische uitvoering.
- Gedragsankers voor goed medezeggenschap: Het ‘Advies goede medezeggenschap’ heeft 20 gedragsankers voor goede medezeggenschap vastgelegd, die we in dit artikel voor je op een rij zetten.
-
Als personeelslid in de medezeggenschapsraad: In dit artikel zetten we de taken, verwachtingen en tips van personeelsleden voor je op een rij.
- Als leerling in de medezeggenschapsraad: In dit artikel zetten we de taken, verwachtingen en tips van leerlingen voor je op een rij.
- Als ouder in de medezeggenschapsraad: In dit artikel zetten we de taken, verwachtingen en tips van ouders voor je op een rij.
-
Aan de slag als nieuw MR-lid: Als nieuw MR-lid aan de slag gaan, kan best overweldigend zijn. Wij helpen je in dit artikel op weg.
Communicatie
- Proactief aan de slag met het NP Onderwijs: Deze handreiking is gericht op schoolleiders en medezeggenschapsraden om gezamenlijk op een gedegen manier het proces van het NP Onderwijs te doorlopen.
- Samenspel medezeggenschap en toezicht: In deze handreiking doen we suggesties voor het vormgeven van de relatie tussen RvT en (G)MR en beschrijven we praktische voorbeelden.
- Tips en uitleg over het ambitiegesprek: In dit artikel bieden we handreikingen, suggesties en een checklist die je voor, tijdens en na het ambitiegesprek kunt gebruiken.
- Dit moet je weten over ouderraadpleging: In dit artikel vertellen we hoe je een ouderraadpleging regelt, wie ervoor verantwoordelijk is en wat je met de uitkomsten doet.
- Relatie medezeggenschapsraad en achterban: In dit artikel gaan we in op het belang van goed contact met je achterban en hoe je dat onderhoudt.
- Geschillen in medezeggenschap voorkomen en oplossen: In dit artikel schetsen we waardoor een overleg tussen de MR en het bevoegd gezag kan uitdraaien op een geschil, hoe je formele procedures kunt voorkomen en wat je te wachten staat mocht een geschillencommissie toch onvermijdelijk zijn.
- Communicatie medezeggenschapsraad, ouders en leerlingen: Het is voor de MR een hele klus om de balans te vinden tussen de wensen van de achterban en het belang van de hele school. Dat begint bij goede communicatie.
- Regels voor social media in het onderwijs: In dit artikel geven we tips voor een goede, feitelijke en functionele inzet van social media.
- Omgaan met privacy op school: In dit artikel gaan we in op hoe de privacy van leerlingen binnen een samenwerkingsverband gewaarborgd wordt en wat de regels, rechten en plichten zijn.
MR-vergadering & documenten
- Financieel beleid voor medezeggenschapsraad: We geven uitleg over de rechten van de MR, een overzicht van de financiële jaarcyclus en de documenten die daarbij horen. Per document zijn tips opgenomen en vragen die je als MR kunt stellen.
- Zo schrijf je een goed MR jaarverslag: In dit artikel geven we tips voor het schrijven van een goed jaarverslag.
- Opleidingsplan voor de medezeggenschapsraad: In dit artikel geven we een stappenplan voor het opstellen van een scholingsplan.
- Vergaderadvies voor de medezeggenschapsraad: In dit artikel diepen we de kenmerken van een MR-vergadering en overlegvergadering uit, geven we een voorbeeld van een huishoudelijk reglement voor een overlegvergadering en een checklist voor de werkwijze.
- Uitleg activiteitenplan medezeggenschapsraad: In dit artikel lees je over welke faciliteiten er worden vergoed, geven we voorbeelden en helpen we bij het opstellen van een activiteitenplan.
Passend onderwijs
- Medezeggenschap over passend onderwijs: In dit artikel gaan we in op wie waar verantwoordelijk voor is en wat de bevoegdheden van de GMR zijn bij passend onderwijs.
- Zo richt je een mRP in passend onderwijs op: In dit artikel leggen we uit wat een MRp is en vertellen we welke stappen je moet nemen om een MRp op te starten.
Overig
- Zo organiseer je medische zorg op school: In dit artikel vertellen we waar je als OPR of GMR rekening mee moet houden als het gaat om het organiseren van medische zorg op school.=
- De rol van medezeggenschap bij een fusie: In dit artikel geven we praktische tips en informatie over de vol van medezeggenschap bij een fusie.